Blog

Jak se zbavit akné

Dávno už neplatí, že je akné jen doménou teenagerů a puberťáků. V dnešní rychlé době plné stresu trápí v menší či větší míře takřka každého. Jedná se ve skutečnosti o jedno z nejrozšířenějších kožních onemocnění, které vniká zánětem vývodů mazových žláz. Maz se ve žlázách vytváří, aby zvláčňoval a zjemňoval pokožku, pakliže ho ale pokožka produkuje moc, dojde k ucpání pórů. To se projevuje oněmi proklínanými černými tečkami. Právě ty jsou základem pro akné: dojde-li v ucpaném póru k přemnožení přítomných bakterií, dostaví se zánět. Jak se tedy akné zbavit? Nejprve je třeba upozornit, že byste pupínek neměli vymačkávat. Ačkoliv tímto krokem dosáhnete krátkodobého zlepšení, můžete si zadělat na mnohem větší komplikace. Do póru se může dostat infekce, vytvořit se jizva či se dokonce zánět rozšířit do hlubších vrstev pokožky. Nebudeme si dělat iluze, ne vždy se dá touto radou řídit. Pokud Vás tedy čeká nějaká společenská událost a pupínek vymáčknout musíte, učiňte tak po horké sprše. Teplá voda otevře póry a zbavit se zánětu tak bude jednodušší a riziko infekce nižší. Vhodné je na postižené místo následně použít desinfekční krém. Dlouhodobé řešení problémů s akné je poměrně snadno dosažitelné. Spočívá ve správné péči o pleť a to jak v používání správných přípravků, tak v efe...

Jak používat arganový olej

Protože za studena lisovaný arganový olej má velmi širokou škálu použití, rozdělme si tento návod do tří kategorií: použití na vlasy (vousy), na pleť a na nehty. Na vlasy Aplikovat arganový olej do vlasů lze v zásadě třemi způsoby. Díky vitamínu E a antioxidantům funguje jako velmi účinný bezoplachový leave-in kondicionér. Jednoduše rozetřete několik kapek arganového oleje do dlaní (přesná dávka je velmi individuální) a poté prsty včešte do vlhkých vlasů. Vlasy by neměly být úplně mokré, ani úplně suché, ideální je po opláchnutí vlasy vysušit ručníkem a poté aplikovat arganový olej. Nezapomeňte olej vmasírovat také do vlasové pokožky, neboť i na ní má blahodárné účinky: odstraňuje lupy, zvlhčuje pokožku a podporuje růst vlasů. Na rozdíl od mnoha kondicionérů nenechává arganový olej při správné dávce vlasy mastné a velmi snadno se vstřebá. Arganový olej můžete rovněž použít k okamžitému stylingu vlasů. Jednak působí dlouhodobě, jednak dodá okamžitě vlasům lesk a zdravý vzhled. Mimo to pomůže dostat pod kontrolu rozcuchané lokny. Výhoda využití arganového oleje při stylingu je, že oproti běžným produktům, jež obsahují chemikálie, které v dlouhodobém horizontu vlasům škodí, arganový olej jim naopak prospívá. Hodí se tak i například před použitím kulmy, neboť vlasy c...

Vůně arganového oleje

Vůně arganového oleje bývá při výběru jedním ze základních kritérií. Podle vůně se totiž dá poznat spoustu vlastností oleje, který právě držíte v rukou. Pouze na základě vůně můžete celkem úspěšně rozeznat čistý a kvalitní arganový olej od méně kvalitního produktu. Rozeberme si nejprve, jak by měl kvalitní za studena lisovaný olej, který nebyl zředěný, vonět. oříškový, ale i kyselý zápach Čerstvý arganový olej má skutečně lehké oříškové aroma, které se však skladováním velmi rychle mění na vůni připomínající plísňový sýr. Hlavní složkou vůně jsou alkoholy, aldehydy, ketony a organické kyseliny. Právě kyseliny, zejména pak kyselina octová a valerová způsobují onen nakyslý zápach, který může být někomu nepříjemný. Tento charakteristický odér tedy nepochází od koz, jak bývá u některých dodavatelů (zejména pak těch, kteří dodávají parfemovaný produkt) uvedeno. Naopak je přírodnímu oleji zcela přirozený a lze jej považovat za důkaz, že při lisování nedošlo k žádnému dalšímu průmyslovému zpracování. Kozy se dříve skutečně používaly při sklizni ořechů arganie trnité. Ořechy pro ně byly nestravitelné, zatímco větve stromu se u nich těšily velké oblibě. Nakousané ořechy pak kozy plivaly na zem a pro plantážníky bylo snadnější takové ořechy posbírat a oloupat. V dnešní době je tato tec...

Jak poznat kvalitní arganový olej

Takřka zázračné účinky arganového oleje vedou přirozeně k jeho rozšiřování. Bohužel ne každý dostupný arganový olej je stejné kvality a s produkty některých značek nemusíte dosáhnout kýžených účinků. Kvalitní za studena lisovaný arganový olej však lze celkem dobře poznat. Původ oleje Argania spinosa neboli arganie trnitá, z jejichž plodů se olej extrahuje, pochází z jihozápadního Maroka.  Její výskyt se dodnes limituje právě na tuto oblast a některé plantáže v Řecku, kvalitnější olej však rozhodně najdeme v Maroku. Výskyt stromu ukazuje následující mapa. Cena Kvůli omezené produkci prakticky pouze na území Maroka je cena za za arganový olej oproti jiným kosmetickým olejům vyšší. K tomu ještě přispívá fakt, že teprve strom starý 40-60 let začíná plodit ořechy, ze kterých se následně olej získává. Nenechte se proto zmást marketingovými sliby na "levný 100% arganový olej", protože něco takového jednoduše neexistuje. Podobné produkty pravděpodobně obsahují příměsi dalších olejů a o 100% arganový olej se tedy nejedná.  Barva Zabarvení stoprocentního arganového oleje má lehce nazlátlou barvu, odtud také přezdívka Marocké zlato. Možné je v oleji nají náznaky sedimentu. Vůně Přírodní arganový olej je téměř bez vůně, lidé s citlivým čichem však mohou zaznamenat naky...

K čemu se používá arganový olej?

Arganový olej, též přezdívaný jako Marocké zlato, má širokou škálu využití, kterou odhalili již 600 let před naším letopočtem Féničané. V zásadě se používá ve dvou odvětvích: gastronomii a kosmetice. V kulinářství je využívám především pro své organoleptické vlastnosti a schopnost stabilizovat hladinu cholesterolu v krvi. Soustřeďme se proto na kosmetické využití arganového oleje. na pokožku Olej Arganie Spinosy je bohatý na mnoho blahodárných látek. Pro pokožku je nejdůležitější vysoký obsah nenasycených esenciálních mastných kyselin a to zejména omega 6 a 9. Krom toho obsahuje arganový olej velké množství vitamínů A, E a F.  Vitamín A podporuje oběhový cévní systém, vitamín E působí protizánětlivě a chrání pokožku před UV zářením, čímž zpomaluje jejich degradaci a tím oddaluje stárnutí. Vitamín F hydratuje a vyživuje pokožku a zpomaluje stárnutí buněk.  Mimo to obsahuje arganový olej i další účinné látky jako jsou tokoferoly, karoten, skvalen a další. Rovněž podporuje tvorbu kolagenu a elastinu a slouží jako kvalitní exfoliační přípravek. Díky tomu se arganový olej úspěšně používá na akné, ekzém, popáleniny, podrážděnou či suchou kůži, černé tečky, spáleniny od slunce, jizvy, štípance a kousance od hmyzu, nadměrnou tvorbu kožního mazu, zarudnutí obličeje, pop...

Stránka 1 z 1 - 5 položek celkem